Man: 12.00-21.00 Tir-Tors: 07-00 - 16.00 Fre-Lør: stengt
22 51 66 10
Hoffsveien 15, 0275, Oslo
5/5 Poeng i kundescore 🤩
Holdningsforandringer (nedre kryss syndrom)
Korsryggsmerter er blant de vanligste formene for smerte man opplever i dag og man regner med at halvparten av befolkningen opplever ryggsmerter årlig. Så mange som 8 av 10 opplever smerte i korsryggen en eller flere ganger i løpet av livet.
Undersøkelse
Behandleren vil foreta en grundig sykehistorie og undersøkelse for å finne årsaken og sammenhengen til den ubalansen og de holdningsforandringer som et nedre kryss syndrom har påført over tid. Deretter vil behandleren finne riktig behandlingstiltak. Om videre undersøkelse er nødvendig kan lege, kiropraktor eller manuellterapeut henvise til røntgen, MR/CT eller til spesialist.
Behandling og prognose
Ryggsmerte har god prognose. Ofte vil feilfunksjonene i hofte, bekken, korsrygg (de låste leddene) bli korrigert med en eller flere kiropraktiske korrigeringer for å gjenopprette normal leddfunksjon. Behandlingen er som regel ikke vond og man ser raskt forbedringer av smerte og funksjon. Dette kan kombineres med styrkeøvelser av de svake musklene og tøyning av de stramme
Diagnose og prognose
Symptomer
-
Smerte i korsryggen, hofteledd eller bekkenledd
-
Smerte i ryggstrekkere, setemuskulatur, hoftebøyer eller lyske
-
Nedsatt bevegelighet i hofte, bekken eller korsrygg
-
Holdningsforandringer som økt svai i korsryggen, sideforskjøvet lumbal columna (korsrygg), utad-rotert hofteben, hyperekstensjon kneledd
-
Økt spenning/stivhet i ryggstrekkere og/eller setemuskulatur
Årsak
-
Nedre kryss syndrom oppstår ved økt stivhet i ryggstrekkere (muskler på baksiden) krysset med økt stivhet i hoftebøyere (muskler på fremsiden), og ved svekket setemuskulatur (muskler på baksiden) krysset med svekket magemuskulatur (muskler på fremsiden).
-
Det er mange grunner til at man kan få økt spenningstilstand (stivhet) i ulike muskelgrupper. De vanligste årsakene er feil arbeidsstilling/ liten grad av bevissthet for hvordan man utfører daglige oppgaver, stress, ensidig belastning samt låsninger og spenninger i ryggsøylen av andre årsaker.
Hva kan du gjøre selv?
-
Styrke svak muskulatur
-
Unngå inaktivitet
-
Tøy ut stram muskulatur
-
Sørg for gode arbeidsstillinger
-
Husk å ta pause
Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?
Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.