Man: 12.00-21.00 Tir-Tors: 07-00 - 16.00 Fre-Lør: stengt
22 51 66 10
Hoffsveien 15, 0275, Oslo
5/5 Poeng i kundescore 🤩
Osteoartrose
Osteoartrose kalles også slitasjegikt og er den vanligste revmatiske leddsykdommen hos voksne over 60 år. Mer enn halvparten av alle over 70 år har osteoartrose i et eller flere ledd.
Undersøkelse
Har du smerter og stivhet i et eller flere ledd anbefaler vi at du tar kontakt med en behandler hos NEMUS. Det er viktig å få gjennomført en god sykehistorie og undersøkt hvilke ledd som er smertefulle og stive. Det kan bli aktuelt å henvise til røntgenundersøkelse og blodprøvetaking for å bekrefte diagnosen, utelukke andre diagnoser og undersøke graden av osteoartrose.
Behadnling
Har du smerter og stivhet i et eller flere ledd anbefaler vi at du tar kontakt med en behandler hos KA klinikken. Det er viktig å få gjennomført en god sykehistorie og undersøkt hvilke ledd som er smertefulle og stive. Det kan bli aktuelt å henvise til røntgenundersøkelse og blodprøvetaking for å bekrefte diagnosen, utelukke andre diagnoser og undersøke graden av osteoartrose.

Diagnose og prognose
Symptomer
Osteoartrose rammer som oftest ledd som utsettes for belastning/slitasje, f.eks knær, hofter og fingre. Men alle ledd kan bli utsatt for osteoartrose. Leddene blir gradvis ødelagt ved at brusk (og knokler) slites langsomt ned. Dette medfører flere symptomer hvor de viktigste og tydeligste er smerter, stivhet, hevelse og varme. Ved uttalt osteaoartrose kan leddet få feilstilling, instabilitet og funksjonsnedsettelse. Noen ganger høres lyder fra leddet. Hos pasienter som har en mild form for osteoartrose kan sykdommen være uten symptomer.
Årsak
Tidligere trodde man at osteoartrose var slitasjegikt forårsaket av slitasje. I dag vet vi at det er mer sammensatt og det fokuseres på flere mulige årsaker. Den primære osteoartrosen har ingen klar årsak eller sammenheng og er mest sannsynlig genetisk betinget. Sekundær osteoartrose kan skyldes tidligere skade eller langvarig belastning av et ledd, infeksjon i et ledd, immuninflammatorisk tilstand, endokrin eller metabolsk sykdom, arvelig disposisjon eller overvekt over lengre tid.

Hva kan du gjøre selv?
Dersom smertene har utviklet seg til å bli plagsomme og begrensende for bevegelse finnes det flere hjelpemidler som gir avlastning. F.eks. stokk, sko med støtdempende såler og myke matter man kan stå på. Det er i studier vist at tilpasset kondisjon- og styrketrening reduserer smerter og øker leddets bevegelighet. Dersom du er overvektig vil du kunne ha utbytte av vektreduksjon.

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?
Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.